Jules Rijssen, WO-2 Suriname

ken en Zie de Wereld van Jules Rijssen. Oorlogsveteranen in Suriname. St ROS Bestuur Jules Rijssen en Geaorgine Banel.
Teken en Zie de Wereld van Jules Rijssen. Oorlogsveteranen in Suriname. St ROS Bestuur Jules Rijssen en Geaorgine Banel.
Zie de Wereld" Bestuurslid Stichting ROS (Oud Koreagangers) Imagine IC documenteert (verzamelt, verbeeldt, bewaart) FotocrightsSteveBiervliet2012.
“Teken en Zie de Wereld” Bestuurslid Stichting ROS (Oud Koreagangers) Imagine IC documenteert (verzamelt, verbeeldt, bewaart) FotocrightsSteveBiervliet2012.

Teken en zie de Wereld

In Memorie
De heer Fred van Russel *89 jaar,
is in de maand oktober 2019 overleden.

Stichting Recreatie Oorlogsveteranen Suriname (Bestuur dhr Jules Rijssen, mw Georgine Banel) en Federatie voor Ex-militairen en Oud-strijders in Suriname (Voorzitter dhr Fred van Russel), hadden nauw contact met elkaar. Suriname heeft een grote zoon verloren, schrijft dhr Jules Rijssen.
…..
Wij (netwerk redactie) wensen Nabestaanden (familie, vrienden, realties), het Bestuur van St ROS en de Federatie heel veel sterkte toe.
…..
Allen gecondoleerd,
Netwerk Hellen Gill and Friends, Bondru FM ​

Impressie. Dhr Fred van
te gast bij St ROS in Nederland.

SurinaameKoreagangers2017-06-22. Uitreiking door Fred Russel te gast bij St ROS, namens de Koreaanse regering aan (postuum) soldaten WO-2 in en buiten Suriname. Foto LaurenceVGill.
SurinaameKoreagangers2017-06-22. Uitreiking door Fred van Russel, te gast bij St ROS in Nederland, namens de Koreaanse regering aan (postuum) soldaten WO-2 in en buiten Suriname. Foto LaurenceVGill.

Bijeenkomst 2019

St ROS, Recreatie Oorlogsveteranen Suriname. FotoCrights20190713GhislaineZDGill
St ROS, Recreatie Oorlogsveteranen Suriname in Nederland. FotoCrights20190713GhislaineZDGill
St ROS, Recreatie Oorlogsveteranen Suriname. FotoCrights20190713GhislaineZDGill
St ROS, Recreatie Oorlogsveteranen Suriname in Nederland. FotoCrights20190713GhislaineZDGill

Er is een jaar verstreken en de stichting Recreatie Oorlogsveteranen Suriname(ROS) organiseert wederom een reünie voor Surinaamse Oorlogsveteranen uit de Tweede Wereldoorlog én Koreaanse Oorlog.
De bijeenkomst zal plaatsvinden op zaterdag 13 juli 2019, tussen 14.00-18.00 uur. Dhr. Fred van Russel – voorzitter van Oud-strijders en Ex-militairen Suriname, zal ook aanwezig zijn. Veteranen of hun kinderen kunnen zich opgeven bij mw. Georgine Banel, tel. 06-50411911 of Jules Rijssen, tel.06-417 65 745, email: julesrijssen@kpnmail.nl. Wij hopen van u te vernemen en wellicht tot zaterdag 13 juli.
Namens het bestuur, Georgine Banel & Jules Rijssen.

Bijeenkomst 2018

Zaterdag 21 juli 2018. Er is haast weer een jaar verstreken en de stichting Recreatie Oorlogsveteranen Suriname(ROS) organiseert wederom een reünie voor Surinaamse Oorlogsveteranen uit de Tweede Wereldoorlog én Koreaanse Oorlog.

De bijeenkomst zal plaatsvinden op zaterdag 21 juli, tussen 14.30-18.00 uur. Locatie: Amsterdam Zuidoost. Veteranen en/of hun kinderen kunnen zich opgeven bij het Bestuur.
Mw Georgine Banel, tel. 06-85008191
Dhr Jules Rijssen, tel. 06-417 65 745, M: julesrijssen@kpnmail.nl

Namens het bestuur
Georgine Banel & Jules Rijssen

Uitreiking 2017

De Slaaf vliegt weg

De Slaaf vliegt Weg. ‘Een volk dat geen toegang heeft tot de bronnen van zijn geschiedenis, wordt een volk met een zelfbeeld gebaseerd op mythen en stereotypen’. Deze stelling van de Amerikaanse historica en onderzoeker Barbara Tuchman wordt door de Surinaamse auteur Cynthia McLeod in de bundel De slaaf vliegt weg aangehaald (Jules Rijssen en Lucia S Nankoe): https://werkgroepcaraibischeletteren.nl/de-slaaf-vliegt-weg-2/

St Bondru FM studiogast

De heer Jules Rijssen ook bij Bondru FM in de studio betreft WO-2. Bondru FM uitzendgist: https://hellenjgill.wordpress.com/

Bondru FM Online podcast van Hellen Gill and Friends.
Bondru FM Online podcast van Hellen Gill and Friends.

Bijeenkomst 2016

Op zaterdag 22 juli 2016 organiseert de stichting Recreatie Oorlogsveteranen Suriname(ROS) een reünie voor Surinaamse Oorlogsveteranen uit de Tweede Wereldoorlog en Koreaanse Oorlog.

In 2016 zijn de Surinaamse Koreaanse oorlogsveteranen vanwege de Zuid-Koreaanse regering benoemd tot Ambassadors for Peace. De niet-residerende ambassadeur van Zuid-Korea voor Suriname, Dal Young Maeng bracht deze medailles speciaal namens de Koreaanse regering voor de veteranen naar Paramaribo. Speciaal voor deze reünie brengt dhr. Fred van Russel voorzitter van Oud-strijders en Ex-militairen namens de Koreaanse Ambassadeur medailles over voor Surinaamse Koreaanse-oorlogsveteranen die in Nederland wonen. Surinamers hebben gediend in het Nederlandse bataljon, 3.800 manschappen groot, en dat vanaf 23 november 1950 heeft gestreden in de Koreaanse Oorlog. Dit bataljon is meer bekend onder zijn afkorting: NDVN (Nederlands Detachement Verenigde Naties).

Wij nodigen Surinaamse veteranen die in Korea hebben gevochten voor deze reünie uit en/of hun kinderen om een medaille in ontvangst te nemen. Verder zal dhr. Van Russel ook een lezing verzorgen. Daarnaast worden ook uiteraard de Surinaamse Tweede Wereld oorlogsveteranen uitgenodigd voor deze reünie.

Locatie: Amsterdam Zuidoost. Veteranen of hun kinderen kunnen zich opgeven bij het Bestuur
Mw Georgine Banel, Tel. +3168500 8191;
Dhr Jules Rijssen, Tel. +316417 65745
M: julesrijssen@kpnmail.nl
Namens het bestuur, Georgine Banel & Jules Rijssen

Stichting ROS (Veteranen WO-2)

SurinaameKoreagangers2017-06-22. Uitreiking door voorzitter Fred Russel namens de Koreaanse regering aan (postuum) soldaten WO-2 in en buiten Suriname. Foto LaurenceVGill.
SurinaameKoreagangers2017-06-22. Uitreiking door Fred van Russel, te gast bij St ROS namens de Koreaanse regering aan (postuum) soldaten WO-2 in en buiten Suriname. Foto LaurenceVGill.

Bondru FM Podcast: https://soundcloud.com/hellengillandfriends/

Bondru FM Online podcast van Hellen Gill and Friends.
Bondru FM Online podcast van Hellen Gill and Friends.

Bij de herdenking van de oorlogslachtoffers op 4 mei 2012 had de voorzitter van de Federatie dhr. Fred van Russel, de eer het boek Teken en zie de wereld van de auteur Jules Rijssen te mogen overhandigen aan de oud-strijders en ex-militairen of aan hun familie, nog voor de officiële presentatie. In het boek staan 37 verhalen met foto’s, herinneringen van Surinaamse mannen en vrouwen die als vrijwilligers en dienstplichtigen werden uitgezonden overzee in de Tweede Wereldoorlog en in de Korea-oorlog. Wie waren die militaire vrijwilligers? Wat gebeurde er met hen op de slagvelden? Hoe heeft die oorlog hun jonge levens direct beïnvloed? Wie waren de Surinamers die in Nederland in het verzet gingen? Welk effect had de Koreaanse oorlog op die jongens die na hun Nederlands-Indië-ervaring voor nog een ‘tour’ bijtekenden? Hoe hebben de ervaringen het verloop van hun verdere leven beïnvloed? lees Jules Rijssen Teken en zie de wereld! http://werkgroepcaraibischeletteren.nl/tag/rijssen-jules/page/2

Jules Rijssen, Participatiemedewerker bij Imagine Identity & Culture januari 2014 – heden (4 jaar 3 maanden) Amsterdam en omgeving, Nederland,  werkt aan diverse projecten (Bijlmer Meer, Vitrine van Zuidoost, overig). Lees over zijn Professie: